Waarom kopen klanten van je?

Klanten kopen iets van je u omdat je de snelste, goedkoopste of de beste service levert. Althans zo simpel is het toch? Elk bedrijf wil geloven dat zij speciaal zijn en zich met vlag en wimpel onderscheiden van de concurrenten. Wij geloven heilig in de Unique Selling Point (USP). Maar laten we de vraag gewoon opnieuw stellen: waarom kopen klanten eigenlijk bij jou?

”Unieke” bedrijven met dezelfde USP’s

Het is grappig om te lezen dat de meeste bedrijven zich prijzen als de beste, snelste, goedkoopste en meest servicegerichte. Zo “Uniek” zijn deze USP’s dus niet. Je zult zien dat in bijna elke branche een aantal bedrijven zeggen: “We zijn anders dan de rest vanwege X”, maar die X-factor wordt net zo goed door iedereen geclaimd. De realiteit is dat de meeste bedrijven ten onrechte geloven dat ze een component hebben dat ze uniek, authentiek of superieur maakt.

Klanten zien overal dezelfde USP’s dus waarom kiezen ze voor jou?

Omdat alle bedrijven geloven in hun USP’s en die ok gebruik in hun marketing krijgen consumenten een stortvloed aan claims van bedrijven die allemaal de beste, snelste en goedkoopste zijn. Dit zorgt ervoor dat zelfs als je de beste service in je branche biedt, de klant inherent deze mooie USP’s niet vertrouwt. Het is namelijk zo dat veel andere bedrijven exact dezelfde USP’s verkondigen. Maar waarom komen ze dan toch bij jou terecht?

Je bent je concurrenten voor

Het kan zijn dat je net dat beetje meer overtuigingskracht hebt dan je concurrent die in feite hetzelfde product verkoopt of een soortgelijke dienst levert. Het kan ook zijn dat je toevallig de eerste bent die de klant heeft gevonden. Dat kan met zichtbaarheid te maken hebben op Google en het feit dat mensen gewoon snel iets willen hebben.

Je bent de goedkoopste of betrouwbaarste optie


In elke branche vind je klanten die op zoek gaan naar en kiezen voor het bedrijf dat de laagste prijs biedt (ongeacht de aangeboden waarde). Maar wees gewaarschuwd; deze klanten zijn meestal de minst loyale klanten en zullen doorgaans onmiddellijk verkassen zodra ze een goedkopere optie hebben Daartegenover kan je ook de meest betrouwbare optie zijn omdat een ander type klant juist kiest voor vertrouwen.

Mond-tot-mondreclame


Het kan zijn dat iemand tevreden was over je product of dienst en een bekende heeft doorverwezen. Ook hier is vertrouwen cruciaal en het gemak dat iemand anders al ervaring heeft opgedaan. Het scheelt dat de klant dan niet zelf moeite doen om de juiste aanbieder te vinden. Het kan ook zijn dat de merkwaarde hierdoor stijgt als er meer mensen zijn die gebruik maken van je diensten en producten.

Je bent actief in een nichegebied met weinig concurrenten

In niche- of monopolistische industrieën hebben aanbieders een uitzonderlijke positie omdat klanten weinig keus hebben. Zo komen ze automatisch bij je bedrijf uit als je bijvoorbeeld de enige kapper in de straat bent of de enige delicatessenzaak in de stad.

Meer weten over hoe jouw klant in elkaar zitten? Linleads helpt je verder

Linleads is een marketingbureau die weet hoe klanten denken en je kan helpen om nieuwe doelgroepen te bereiken. Voor je het weet is je leadgeneratie op orde dus neem gelijk contact op met Linleads.