Top 10 meest gemaakte LinkedIn fouten

Je LinkedIn-profiel is je gezicht op het grootste professionele netwerk ter wereld. Zorg dus dat het er tot in de puntjes goed uitziet. Helaas maken veel mensen toch nog fouten. Daarom zijn hier tien veelvoorkomende LinkedIn-fouten die je geloofwaardigheid schaden en het moeilijker maken om in contact te komen met prospects en klanten.

Het oog wil ook wat: een slechte foto

Een onopvallende of lelijke LinkedIn-profielfoto jaagt bezoekers van je pagina onmiddellijk weg. Je hoeft geen professionele portretfoto te laten maken voor LinkedIn, maar je hebt wel een foto nodig waarop je gezicht duidelijk is te zien. Let ook op details die afleiden of niet mooi zijn zodat de focus op je gezicht blijft.

De kracht van woorden: onduidelijke kopregel

Je LinkedIn-kopregel staat direct onder je naam en is een cruciaal onderdeel van jouw profiel. Je hoeft niet per se je huidige functie te gebruiken en je kunt ook kiezen voor een functie die meer opvalt of waar je erg trots op bent. Let er dus wel op dat je hier duidelijk vermeldt wat je doet en dat het niet te wollig is. Leden van LinkedIn moeten in een oogopslag zien wat jij te bieden hebt.

Het nut van goede informatie: Geen samenvatting

De samenvatting bovenaan je LinkedIn-profiel is erg waardevol voor potentiele klanten. Verspil deze ruimte niet door het leeg te laten. Gebruik daarom je samenvatting om je verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Straal hier enthousiasme en expertise uit en probeer ook ervaringen van tevreden klanten erin te verwerken. Zo weten mensen wat ze kunnen verwachten.

Te vluchtige opsomming van je loopbaangeschiedenis

Denk niet dat een eenvoudige lijst van je vorige werkgevers en functietitels jouw bezoekers alle informatie geeft die ze nodig hebben. Mensen willen namelijk weten wat je toen gedaan hebt, wat de uitdagingen waren en waar je trots op bent. Zo kunnen ze je echt naar waarde inschatten. Weidt hier dus uit over je carrière en maak er een pakkend verhaal van dat wegleest als een succesverhaal.

De mening van anderen: Geen aanbevelingen

Je hebt LinkedIn-aanbevelingen nodig om jouw profiel net wat opvallendere en betrouwbaarder te maken. Gelukkig is er een gemakkelijke manier om ze te krijgen.
Begin eerst met aanbevelingen van mensen die je kent. Een goede LinkedIn-aanbeveling is specifiek en gaat in op specifieke situaties waarin jij hebt bewezen. De beste aanbeveling zijn ook persoonlijk een pakkend geschreven zodat ze bezoekers gelijk op de hoogte brengen van jouw vaardigheden en werkhouding.

Laat zien wat je allemaal kan: Geen vaardigheden

Vermeld altijd je vaardigheden in je LinkedIn-profiel. Er is een hele sectie die speciaal voor dat doel is gemaakt. Laat je niet beperken tot een simpele opsomming en maakt het speels en interessant zodat bezoekers nieuwsgierig worden naar wie je bent. Je bepaalt zelf hoe je jezelf profileert en wees daar creatief in.

Bezig blijven: Geen activiteiten

Je bent een actief persoon met veel interesses. Er gebeurt ook veel in je leven en carrière. Laat het daarom weten. Je activiteiten op LinkedIn vertellen de bezoekers wat je leest, volgt en waar je om geeft. Hou dat dus goed bij om interesse te generen.

Holle titels en onnodig jargon

Pas op dat je jouw LinkedIn-profiel niet naar beneden sleept met zakelijk jargon. Er worden in verschillende branches te vaak nietszeggende functietitels of wollige termen gebruikt. Mensen kunnen al snel een allergie ontwikkelen voor die woorden dus let goed op hoe jij jezelf omschrijft. Schrijf zoals je spreekt en dat zal je schrijven interessanter en krachtiger maken.

Niet trots zijn op je werkervaring

Het kan zijn dat je baantjes hebt gehad om geld te verdienen of omdat het moest. Bedenk wel dat je die niet als een verplicht nummertje moet vermelden op je profiel.
Vertel de bezoeker wat je gedaan hebt en wat je geleerd hebt. Voor welke uitdagingen kwam je te staan en hoe heeft het bijgedragen tot je persoonlijke ontwikkeling. Maak er dus een mooi verhaal van dat mensen willen lezen.

Geef aan wat je zoekt en wil bereiken: Geen duidelijkheid of richting

Je LinkedIn-profiel is het sterkst als je weet wat je wilt in je carrière. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om na te denken over je keuzes. Die dingen zullen blijven veranderen maar duidelijkheid over je eigen talenten en je missie moet wel terug te zien zijn op je profiel. Bezoekers voelen zich aangetrokken tot andere mensen die hun interesses en passies delen. Laat die dus doorschemeren in je LinkedIn-profiel.