Tips voor international B2B-marketing succes

Dankzij het internet leven we in een internationale economie waarin bedrijven kunnen concurreren op allerlei markten die ooit ondenkbaar waren. Vooral voor B2B (business-to-business)-bedrijven heeft globalisering talloze kansen gecreëerd. Maar hoe profiteer je daar van? Met groot aantal marketingopties die je al hebt kan internationale marketing een enorme uitdaging zijn. Wij geven daarom wat tips.

De eerste stap in de wondere wereld van internationale marketing

Hoewel het betreden van nieuwe en buitenlandse markten nooit eenvoudig is, hoeft marketing daar lang niet zo riskant te zijn als het op het eerste gezicht lijkt. Voor je het weet heb je een nieuwe markt aangeboord en kun je leads generen in ander land.

Marketen in een andere taal is meer dan alleen vertalen

Of je nu een nieuwe advertentiecampagne samenstelt of inhoud voor een blog ontwikkelt, het is belangrijk om te weten dat het marketingsucces vereist dat je goed weet wie je doelgroep is en dat gaat verder dan vertalen alleen. Het kennen van de cultuur en lokale gewoonten is cruciaal voor succes.

Begrijp de nieuwe markt die je wil veroveren

Hoe je internationaal op de markt staat, kan anders zijn dan hoe je op de markt staat in je thuisland. Kortom, de verkoopbaarheid voor je producten en diensten kunnen in het buitenland anders zijn, waarvoor een geheel andere strategie nodig is. Dat heeft natuurlijk een aanzienlijke impact hebben op je marketingaanpak. Maak geen snelle aannames over vraag en behoefte: praat met mensen in de markt om je aannames over de markt verder te verdiepen en te testen.

Ter plekke aanwezig zijn

Hoewel het niet altijd nodig is om aanwezig te zijn voor een succesvol B2B-strategie, is dat in veel gevallen wel de beste optie voor succes. Of je nu een lokale dochteronderneming opricht of een relatie opbouwt met een lokale partner, als je kunt aantonen dat je in een land hebt geïnvesteerd dan helpt dat klanten over de streep. Het kan je geloofwaardigheid aanzienlijk vergroten, waardoor het veel makkelijker wordt om potentiële klanten effectief te benaderen.

Bouw bruggen voordat je met marketingcampagnes begint

Het betreden van buitenlandse markten kan extreem moeilijk zijn. In de meeste landen is niet wat je weet belangrijk, maar wie je kent. Denk hierbij aan het opbouwen van relaties met potentiële klanten en partners in nieuwe markten voordat je deze officieel opent en begint met marketing. In veel gevallen is het goed om al van te voren een netwerk op te bouwen en met tools zoals LinkedIn is dat makkelijk te doen.

Stel realistische verwachtingen

Marketing is slechts een onderdeel van het opbouwen van een succesvolle internationale B2B-strategie. Daarom is het belangrijk dat je internationale aanpak geen onrealistische verwachtingen van marketingteams stelt. Het betreden van een nieuwe markt is een investering die geduld vereist, dus als verwacht niet gelijk dat marketinginspanningen dezelfde resultaten in het buitenland zullen leveren als thuis.