LinkedIn leadgeneratie blog  

Dat LinkedIn het perfecte platform is om leads te genereren, mag geen verrassing meer heten. LinkedIn kent meer dan 400 miljoen zakelijke gebruikers en uitstekende manieren om hen te bereiken. Ook jouw doelgroep kun je dus perfect bereiken om zo te zorgen voor meer leads meer sales en meer omzet. Op ons LinkedIn leadgeneratie blog houden wij je met regelmaat op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en belangrijke zaken die je moet weten om het maximale uit jouw social advertising te halen. Blijf daarom zeker dit blog volgen. We beginnen hier echter met de basis. Dit zijn de belangrijkste stappen om meer leads uit LinkedIn te halen.

Adverteren op LinkedIn betekent simpelweg meer leads binnenhalen

Adverteren op LinkedIn werkt. Statistieken liegen niet. Bedrijven en professionals die adverteren op LinkedIn halen tot wel 80% meer leads binnen. Leadgeneratie is de levensader van iedere professional en elk bedrijf. Nieuwe business en omzet komen niet zomaar aanwaaien. Daarom is het ook zo belangrijk om te zorgen voor leads.

Het genereren van leads draait om relevantie

Leads genereren is niet eenvoudig. Wat ontzettend helpt, is wanneer je jouw boodschap aan de juiste personen laat zien. Warm binnenkomen, kan een enorm verschil betekenen. Dan bedoelen niet personen en bedrijven waar je al een connectie mee hebt, maar de manier waarop je binnenkomt. Niemand houdt ervan om benaderd te worden met een irrelevante boodschap of een propositie die simpelweg niet interessant is. Inzetten op leadgeneratie via LinkedIn is interessant vanwege de uitgebreide target mogelijkheden. Met de juiste strategie zend je de juiste boodschap naar de juiste doelgroep. Daarmee neemt je kans om leads binnen te halen aanzienlijk toe.

Kwalitatieve leads genereren via LinkedIn

Kwalitatieve leads genereren via LinkedIn is mogelijk met de juiste strategie. Die strategie hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en ook hoef je geen doorgewinterde sales professional te zijn om voor goede resultaten te zorgen. Talloze ondernemers, van zzp’ers tot big business owners adverteren op LinkedIn. Dit zijn echt niet allemaal sales professionals. Kwalitatieve leads genereren draait voornamelijk om logisch nadenken en de juiste boodschap koppelen aan je target audience. Om succes te hebben, dien je globaal gezien drie stappen te doorlopen: je klant definiëren en vinden, je klant bereiken en je klant activeren.

Adverteren op LinkedIn is welbeschouwd voor iedere zakelijke gebruiker een logische stap. Het platform is speciaal ontworpen met business in gedachten. Voor mensen die niet helemaal thuis zijn op het platform, is LinkedIn misschien nog steeds een soort online CV-baak en vacatureplaats. Niets is minder waar. LinkedIn wordt door miljoenen gebruikers gebruikt om nieuwe klanten te vinden, nieuwe producten en diensten te vinden en een netwerk op te bouwen. In de basis staan LinkedIn-gebruikers dus al veel meer open voor advertising. Waar andere social media platforms vooral voor privé en vrije tijd worden gebruikt,  is LinkedIn zakelijk van aard. Dit verschaft je een uitstekende uitgangspositie.

Do’s en don’ts

Ondanks dat adverteren en leads genereren via LinkedIn toegankelijk is en vrijwel iedereen hier uitstekende resultaten mee kan boeken, valt of staat alles nog steeds met een goede aanpak. Wat die goede aanpak is, valt vooraf natuurlijk niet te zeggen. Desondanks zijn er wel een aantal do’s en don’ts die je kunt benoemen. Om maar met de don’ts te beginnen. Niets is namelijk zo jammer als een grote kans op een goede lead verprutsen door een verkeerde strategie.

Enkele zaken om te vermijden:

 • Onpersoonlijke benaderingen (mensen moeten weten wie je bent)
 • Algemene benaderingen (een generieke aanhef en geen personalisatie)
 • Ongevraagd advies
 • Direct aansturen op sales
 • Een focus op eigenbelang in plaats van het belang van een ander

Dat er goede mogelijkheden zijn om leads te genereren, betekent niet dat je een eenvoudige aanpak moet hanteren. Zorg ervoor dat je moeite doet en dat je jouw prospects benaderd op een persoonlijke manier die hen triggert. Overtuig hen van je waarde en maak hen nieuwsgierig. Dat is de eerste stap.

Dan de do’s, want deze zijn uiteraard net zo belangrijk:

 • Introduceer jezelf
 • Geef blijk van interesse of kennis van de partij die je benadert
 • Geef aan waarom je hem/haar benadert
 • Geef hen een reden om in gesprek te gaan

Met andere woorden: zorg ervoor dat je authentiek bent en dat je potentiële klanten op een respectvolle maar activerende manier benadert.

B2B leadgeneratie: het vinden van de juiste klant

Succes oogsten met B2B leadgeneratie begint met het vinden van de juiste potentiële klant. Om je ideale klant te bereiken, zul je deze eerst moeten definiëren. Dit ligt aan de basis van elke succesvolle marketingstrategie. Doe je dit niet, dan schiet je met hagel en dat betekent een verspilling van tijd en geld.

Om je te helpen jouw ideale klant voor je B2B leadgeneratie op LinkedIn te vinden, kun je voor jezelf de onderstaande vragen te beantwoorden.

 • In welke sector werkt je klant?
 • Is locatie van belang? En zo ja: waar?
 • Welke functie heeft jouw ideale klant?
 • Is senioriteit van belang? Wil je bijvoorbeeld direct iemand bereiken die beslissingen mag maken?

Optioneel kun je ook nog nadenken over de grootte van het bedrijf dat je wilt targeten. Richt jij je op kleine ondernemers of zelfstandigen? Het MKB of juiste grote bedrijven?

Dit zijn slechts enkele vragen die jij jezelf kunt stellen. Wellicht zijn er voor jou nog meer vragen van belang. Hoe meer vragen jij jezelf stelt en voor jezelf beantwoordt, des te gerichter en beter je kunt starten met b2b leads genereren. LinkedIn helpt je bij je leadgeneratie, onder andere met behulp van hun “Sales Navigator”. In de Sales Navigator kun je jouw voorkeuren ingeven. Het antwoord op de bovengenoemde vragen kun je invoeren in de Sales Navigator, alsmede tal van andere antwoorden. Hoe meer voorkeuren je opgeeft, hoe smaller en relevanter je selectie zal worden. Op deze manier kun je bijzonder gericht targeten. Dit verhoogt je kans op succes.

Probeer vooral de diverse filters uit en kijk naar welke combinaties leiden tot een succesvolle selectie. Wanneer je de filters toepast, zie je direct hoeveel profielen aan jouw selectie voldoen. Een zeer strenge selectie levert misschien uitstekende en zeer relevante resultaten op; een te strenge selectie kan er ook voor zorgen dat mogelijke interessante profielen buiten zicht blijven. Dan mis je bepaalde kansen.

De volgende stap: je klant bereiken

In de voorgaande stap heb je jouw klant gedefinieerd. Je weet nu wie je wilt bereiken. De volgende stap is om dit ook daadwerkelijk te realiseren. Hoe ga je contact leggen met de mensen die jij iets te bieden hebt en die je kunt converteren tot klant? Dat kan op verschillende manieren. Waar het vooral om gaat, is dat je authentiek bent en niet pusherig overkomt. Leg dus niet de nadruk op sales, maar toon oprechte interesse.

De eenvoudigste manier om contact te leggen, is door het sturen van een connectieverzoek. Wanneer je connectieverzoek wordt geaccepteerd is de ander aan jouw netwerk toegevoegd en kun je eenvoudig contact leggen. Je wilt dus dat je verzoek wordt geaccepteerd. Daarom is het belangrijk om een persoonlijk bericht toe te voegen. Wanneer je een verzoek verstuurt, zal de ontvanger een standaard bericht te zien krijgen. Hiermee onderscheid jij je niet. Bedenk je bovendien dat degene die jij benadert per dag waarschijnlijk meerdere keren wordt benaderd. Een standaard verzoek springt er dan niet echt uit en kan zelfs irritatie opwekken. Stuur daarom altijd een persoonlijk bericht met oprechte interesse.

Zelfs met een goede persoonlijke boodschap om je connectieverzoek te vergezellen, heb je geen garantie op succes. Minder dan de helft van de connectieverzoeken wordt geaccepteerd. Mik je hoog, bijvoorbeeld op professionals met een senior management positie of een directiefunctie, dan kan dit percentage nog lager liggen. Geef hen reden om jou te accepteren. Veel verzoeken worden niet geaccepteerd omdat de ontvanger niet overtuigd is van de meerwaarde.

Waar je altijd op kunt rekenen, is dat degene die je een verzoek verstuurt direct jouw profiel gaat bekijken. Schep je bepaalde verwachtingen met je verzoek? Dan is het belangrijk dat je profiel aan deze verwachtingen voldoet. De kans dat jouw verzoek wordt geaccepteerd, is veel hoger wanneer je een volledig en aantrekkelijk profiel hebt. Zorg voor een duidelijke profielfoto, een goede summary van je carrière en cv en maak duidelijk wat je skills en ervaringen zijn, zodat mensen zien wat je te bieden hebt.

De checklist voor een goed profiel

B2B leads binnenhalen gaat dus eenvoudiger met een goed profiel. Het is ontzettend jammer wanneer je leads misloopt omdat je profiel niet aantrekkelijk is, terwijl je veel hebt te bieden. Voordat je connectieverzoeken gaat versturen, is het dan ook verstandig om je profiel een double check te geven. Is al je cruciale informatie aanwezig en up to date? Ben je onderscheidend genoeg en maakt je profiel duidelijk wat je doet en wat je te bieden hebt? Denk aan de volgende onderdelen:

 • Gebruik de mogelijkheid om een banner te uploaden. Een goede banner zorgt voor extra zichtbaarheid en kan bijdragen aan je autoriteit
 • Je profielfoto moet niet alleen duidelijk en van goede kwaliteit zijn: je wilt natuurlijk ook dat deze professionaliteit uitstraalt. Gebruik dan ook geen vakantiefoto, foto van een feest of soortelijke foto, hoe mooi je die ook vindt. Investeer eventueel in een paar goede professionele head shots.
 • Je kopregel is ontzettend belangrijk. Veel mensen zullen hier naar kijken en op basis daarvan beslissen of zij verder lezen of niet. Make or break time dus. Je hebt 120 tekens ter beschikking. Zorg voor duidelijkheid op een aantrekkelijke manier. Geef aan wie je bent, wat je doet en hoe je een verschil kunt maken. Zorg ervoor dat je toegevoegde waarde duidelijk is.
 • In je samenvatting kun je vervolgens uitgebreid ingaan op zaken die je in je kopregel laat zien, en meer. Hier heb je 2.000 tekens tot je beschikking. Schets een goed beeld van je ervaring en werkzaamheden, je skills en wat je toevoegt aan een organisatie of kunt betekenen voor een klant.

Wat te doen wanneer je connectieverzoek geaccepteerd is?

Wordt je connectieverzoek geaccepteerd, dan ben je al een stuk verder op weg naar een waardevolle lead. Het is dus zaak om te zorgen voor een juiste voortzetting. Alleen een connectie maken, is niet genoeg. Je hebt de eerste stap gezet en zult dus vaak ook de tweede stap moeten zetten. Men zegt dat je het ijzer moet smeden terwijl het heet is. Zo gaat het ook met een nieuwe LinkedIn-connectie. Geef een vervolg aan een geslaagd connectieverzoek. Maar al te vaak wordt er een potentieel waardevolle connectie gelegd, waar vervolgens niets mee wordt gedaan, of waarbij te lang wordt gewacht.

Een prima manier om een gemaakte connectie een goed vervolg te geven, is door een bericht te sturen dat voortborduurt op je connectieverzoek. Het is altijd goed om een nieuwe connectie te bedanken voor het accepteren van je verzoek. Men weet nu dat je geïnteresseerd bent in een professionele relatie, dus dat maakt het gesprek wat laagdrempeliger. Wil je een keer afspreken om elkaar te leren kennen, dan kun je dat gerust aangeven. Waak er ook hier echter voor dat je niet te hongerig overkomt. Vergeet niet dat je weliswaar een connectie hebt gemaakt, maar dat de ander jou nog steeds niet kent.

Wellicht wil je niet direct aansturen op een kennismaking, maar wil je jouw nieuwe connectie er wel van overtuigen dat je hem/haar iets te bieden hebt. Jouw doel is uiteraard om hem of haar tot klant te maken en dat brengt ons bij de volgende stap: je klant activeren.

Nieuwe connecties activeren

Wanneer je een connectie hebt gemaakt met iemand, heb je diegene in je netwerk. Dit betekent dat hij of zij jouw nieuwe posts en statusupdates zal zien. Dat is een groot voordeel om te zorgen voor b2b leadgeneratie. Je kunt mensen in je netwerk namelijk op organische wijze bereiken, en hoeft dus niet te betalen voor een advertentie.

Je kunt B2B leadgeneratie op meerdere manieren aanpakken. We noemden het zojuist al: adverteren is een strategie, maar wanneer je de juiste mensen in je netwerk hebt, kun je dit ook organisch doen. LinkedIn is namelijk geen statische plek. Het is een levendige community die je tal van manieren biedt om interactie aan te gaan en je kennis en kunde te delen. Statusupdates zijn uitermate geschikt om je dagelijkse bezigheden mee te delen. Let er wel op dat je updates relevant blijven. Niet alles wat je doet, hoeft op LinkedIn te verschijnen.

Wil je dieper op materie ingaan en je netwerk laten zien wat je in je mars hebt? Posts zijn daarvoor de ideale manier. Zie deze als de interne blog van LinkedIn. Posts vormen een uitstekende manier om meer te vertellen over je producten en/of diensten, maar ook om je expertise te laten gelden. Dat laatste is bijzonder belangrijk. Het is gratis reclame en helpt bij B2B leadgeneratie. Zeker wanneer je schrijft over onderwerpen die de professionals in jouw netwerk interesseren en waaruit blijkt dat je hen iets te bieden hebt. Blijf hierbij wel dichtbij jezelf. Je bent wie je bent. Zie deze posts niet als salesteksten of elevator pitches. Je kunt op een natuurlijke manier laten zien dat jij een goede professional bent. Doe je dit goed, dan zal jouw netwerk jou gaan zien als een autoriteit op jouw vakgebied.

B2B Leadgeneratie vereist tweerichtingsverkeer

Jij bent niet de enige die statusupdates en posts publiceert. Zijn er interessante mensen in je netwerk aanwezig met wie je graag nader in contact komt en zaken mee zou willen doen? Houd dan hun updates in de gaten. Reageer op hun posts. Daarbij mag je absoluut laten blijken dat de inhoud je interesseert of dat je ook iets zinnigs te zeggen hebt over het onderwerp in kwestie. We herhalen maar eens te meer: reageer niet met een salesinteek. Niemand zal het waarderen wanneer je op een interessante publicatie reageert met een opdringerige tekst.

Door te reageren op anderen en bij te dragen aan onderwerpen en discussies, blijf je on top of mind bij mensen in je netwerk en potentiële nieuwe klanten.

Kennisdeling

LinkedIn is een geweldig platform voor kennisdeling. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan je eigen post en updates. Ook het delen van waardevolle content is een uitstekende manier om de interesse van je netwerk te wekken en behouden, terwijl jij jezelf duidelijk op de kaart zet. Door interessante content te delen, voeg je waarde toe aan je netwerk en laat je tevens zien actief met je beroep en je ontwikkeling bezig te zijn.

Het menselijke aspect

Een van de dingen die professionals nog wel eens vergeten wanneer het gaat om kwalitatieve leads genereren, is dat het niet alleen draait om je product of service: het draait ook om jou. Achter elk bedrijf, product of service gaat een persoon schuil. LinkedIn is niet alleen de plek om mensen duidelijk te maken dat je hen wat te bieden hebt; het is ook de plek waar mensen kunnen zien wat voor professional jij bent. Onderschat nooit de kracht van de gun factor. Jouw grootste concurrent kan ook een LinkedIn profiel hebben en wellicht dezelfde kwaliteit bieden, maar als jij een actieve gebruiker bent en hij/zij niet, zul jij er voor jouw potentiële klanten toch net even wat beter opstaan.

Hulp bij B2B leadgeneratie

Je hebt de kennis, de kwaliteit, het talent en de producten of diensten; wat je nodig hebt, zijn goede leads. Wij hopen je op weg te helpen met de bovenstaande informatie en de blogs die wij met regelmaat publiceren. Heb je een vraag? Stel deze gerust. Wil jij meer kwalitatieve leads genereren? LinLeads is specialist op het gebied van B2B leadgeneratie. Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.

Schrijf je in voor het volgende “LinkedIn Funnel” Webinar

Wilt u meer traffic, aanbevelingen en inkomsten voor je bedrijf? Heb je wel eens het gevoel gehad dat LinkedIn zoveel potentieel heeft, maar je komt er gewoon niet achter hoe je het ten volle kan benutten? Schrijf je in voor een gratis webinar waar LinkedIn-expert – Adrian van Iersel, zijn stap-voor-stap LinkedIn Funnel-aanpak deelt hoe je connect met beslissers.