In 8 stappen de blauwdruk voor je beste webinar ooit

Webinars zijn een fantastische manier om je klanten te betrekken en informatie te delen. Ze kunnen de reputatie en betrouwbaarheid van je bedrijf vergroten en zorgen voor reacties van mensen die deel uitmaken van je doelgroep en potentiële prospects zijn. Webinars passen ook bij een doelgerichte social selling strategie en in deze blog laten we zien hoe je in 8 stappen een webinar maakt die mensen bijblijft.

Kies een titel die tot de verbeelding spreekt of die duidelijk is

Een titel moet kort en informatief zijn. Als je webinar toegankelijk is voor een algemeen publiek dan wil je zoveel mogelijk mensen bereiken. Gebruik ook dan Google AdWords KeyWord Planner of informatie van LinkedIn om te onderzoeken welke trefwoorden hoog scoren bij je doelgroep. Zo weet je dat je aankondiging van je webinar op zal vallen en mensen zal trekken.

Zorg dat je extra sprekers en moderators hebt

Dit moet zo vroeg mogelijk worden geregeld qua planning. Je kunt natuurlijk kiezen voor een webinar met slechts één spreker maar bedenk wel dat discussie of het stellen van vragen helpt om het publiek te betrekken. Verder kan een moderator zorgen voor een mate van objectiviteit en zo het vertrouwen verhogen.

Plan de promotie ruim van tevoren

Dit is een belangrijke stap en moet betrekking hebben op alle kanalen die je normaal gebruikt om met je publiek in contact te komen. Als het webinar alleen op uitnodiging is, hoef je alleen een uitnodigingsmail en herinneringen te verzenden. Probeer wel zo vroeg mogelijk een plan van aanpak te maken en zorg dat alles altijd up to date is in verband met plotselinge wijzigingen.

Selecteer het platform voor je webinar op basis van je publiek

Voor open webinars kun je kiezen voor YouTube Live of Facebook Live die gratis is. Ze missen echter bepaalde functies die je mogelijk nodig hebt. Denk daarbij aan het aantal webinar-deelnemers/sprekers, opnameapparatuur en je budget. Ook is het van belang of je doelgroep gebruikmaakt van het gekozen kanaal.

Plan een repetitie om niet voor verrassingen te komen staan

Het succes van een webinar hangt grotendeels af van hoe de moderators en sprekers presteren. Zelfs als ze al een webinar hebben gehost of ervaring hebben, is het nog steeds belangrijk dat je een paar dagen van tevoren een oefensessie in plant. Zorg ervoor dat computers en apparatuur compatibel zijn met applicaties en dat de verbinding betrouwbaar is. Blijf er ook bij zodat de sprekers vragen kunnen stellen en voor een publiek kunnen oefenen.

Maak een aantal richtlijnen voor de sprekers

Wanneer je een webinar organiseert, kun je een document naar de sprekers en moderators sturen met belangrijke informatie over de software en links, maar ook over de duur en de insteek. Sommige mensen zullen het nooit openen, voor anderen is het een heel belangrijke houvast. Hierdoor kunnen bepaalde sprekers zich dus zelfverzekerder voelen tijdens het evenement.