Jouw LinkedIn-profiel is je visitekaartje. Het is de beste manier om jezelf op die manier te positioneren, dat mensen aan jou denken wanneer het gaat om je vakgebied. De felbegeerde expert-status. Marketing is die expert-status in het onbewuste van je ideale klant in te branden. Dat noemen we branding. Wanneer je eenmaal de status bereikt hebt er geen twijfel is over het feit dat jij die expert bent, dan trekt dat prospects en klanten aan. Kortom; je wilt een LinkedIn-profiel wat verkoopt.

Bij LinkedIn is het belangrijk wat je ‘boven de vouw’ hebt staan. De ‘vouw’ of ‘the fold’ is een term die overgebleven is uit de tijd van de krant. Daarmee wordt dan zo’n beetje alles bedoeld wat te zien is wanneer iemand naar je profiel kijkt. Dat zijn drie dingen: Je banner, je foto en je koptekst zijn de elemementen voor een LinkedIn-profiel wat verkoopt.

Een LinkedIn-profiel Wat Verkoopt!

1. Je banner

Je moet absoluut kiezen voor een eigen banner, ook wanneer je geen grafisch ontwerper tot je beschikking hebt. Het is erg gemakkelijk zelf te doen met sites als Canvey of Nilay. Of je kunt het voordelig laten doen op sites als Fiverr.com en daar een professional vragen voordelig een customized banner voor jou te maken. Voor een paar tientjes moet dat lukken. Toch zelf proberen? Wanneer je handig bent kom je met een simpel programma als Powerpoint al een eind.

2. Je Foto

Investeer in een professionele foto. De foto is je beste representatie in de online wereld. Die moet er gewoon goed uitzien. Kies voor de foto die de indruk achterlaat die jij wilt. Wanneer je foto te klein is, te korrelig of als het een afgesneden trouwfoto is waar de hand van je partner zichtbaar om je middel gevouwen zit is het echt tijd om hem te vervangen. Desnoods ga je voor een pasfoto in zo’n hokje in het winkelcentrum. Maar dit kan veel beter. Wanneer je wel het budget ervoor over hebt, ga dan naar een echte fotograaf. Hij of zij weet nèt dat verschil te maken.

3. Je koptekst

Als laatste, boven de vouw, is je koptekst. Die moet pakkend en herkenbaar zijn voor je doelgroep. Probeer de meerwaarde die jij brengt in die koptekst naar voren te brengen. Hoe kun jij die ander helpen. Bijvoorbeeld: Ik verander de manier hoe professionals hun bedrijf laten groeien. Je kunt natuurlijk termen gebruiken als SEO en Social Selling. Maar niet iedereen is bekend met dat soort termen. Kent jouw doelgroep de termen die je gebruikt? Denk dus vanuit de klant. Jouw ideale klant.

De koptekst heeft het doel om jouw ideale klant aan te trekken en te zorgen voor een LinkedIn-profiel wat verkoopt. Wanneer een potentiële klant op je profiel kijkt krijgt deze enige mate van interesse. Met een call-to-action; als bijvoorbeeld een e-boek, nodig je hem of haar uit om verbinding te maken.

De Summery

Laten we nu eens even naar je samenvatting, je summary kijken op LinkedIn. Grote kans dat die begint met Ik doe/help en/of mijn missie/passie is om… De meeste profielen die ik bekijk gaan over me, myself and I. En niet over de klant. Daar zit dus een dingetje want die potentiële klant die kent jou helemaal nog niet. Je hebt nog niet de kredietwaardigheid gekregen om over jezelf te gaan praten. Het interesseert hun op dit moment nog te weinig. We moeten het interessant genoeg maken om hen te verleiden het contact te zoeken en het gesprek aan te gaan. Zelfs wanneer we zelf actief om een connectie vragen.

Dat kan dus anders. Ok, even een structuurtje aanbrengen: het komt erop neer dat je je samenvatting kunt opdelen in drie belangrijke stukken zodat je werkt naar een LinkedIn-profiel wat verkoopt.

Het eerste stuk

De eerste gaat over de bron. Waar komt het vandaan? Wat zijn de oorzaken? Zet hen aan het denken. Vertel over wat er nu aan de hand is in de branche. Schrijf over iets dat zij herkennen en zichzelf ook in herkennen. Wat goed werkt zijn knelpunten. Vertel over wat er nu gebeurd of aan zit te komen. Je kunt hen misschien een klein beetje bezorgd maken of de pijn ervan laten voelen. Wat ook kan is op hen op zo’n manier aanspreken dat het hun inzicht geeft dat, wanneer zij dit gaan toepassen, het een impact gaat hebben op hun business.

Het tweede stuk

Het tweede deel van je summary moet gaan over de manier waarop jij jouw dienst of product levert. Hoe doe je dat precies. Maak het niet al te lang, dat kun je je hier nu nog niet permitteren. Bovendien is je tekst ruimte voor de summery beperkt. Niet het vele is goed, maar het goede is veel voor een LinkedIn-profiel wat verkoopt.

Het laatste stuk

Het laatste stuk van je profiel gaat over hetgeen ik nog het meest mis wanneer ik de fouten bekijk die op LinkedIn-profielen gemaakt worden. De Call-To-Action. Ik zie het nog zelden. Dat kan een download zijn maar ook een uitnodiging voor een gesprek. Tools als Calendly of SchedueleOnce zijn daar weer handig voor. Deze tools maken het mogelijk om meteen een afspraak te boeken in jouw agenda. Jij hebt vooraf bepaald welke dagdelen je daarvoor beschikbaar stelt. Je kunt dezelfde link ook op andere plaatsen gebruiken in je social media of op je website.

Een voorbeeld wat ik wel eens gebruikt heb: “Wanneer je je LinkedIn-profiel op een hoger plan wilt trekken voor professionele prospecting, branding of netwerken, nodig ik je graag uit voor een gratis gesprek waarin we kunnen beslissen of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Ik ben ervan overtuigd dat ik zelfs in dit korte gesprek je inzichten kan geven en je tips kan geven die je gaan helpen met je bedrijf te laten groeien. Hier is een link naar mijn agenda. Kies een moment dat jouw het beste schikt. Je zult zien dat alleen deze actie je afspraken, zinvolle gesprekken en nieuwe klanten gaan opleveren.” Ook met ‘vreemde mensen’ die nog niet in je netwerk zaten.
7-Stappen-LinkedIn Funnel | LinLeads.com
Ik adviseer je ook om je e-mail en telefoonnummer erbij te zetten. Wanneer de tekst het toelaat misschien wel twee keer, bovenin en onderin je profiel. Daarnaast heb je misschien een explainer video of bedrijfsfilmpje wat je onderin je profiel kunt uploaden.
Wanneer je perspublicaties hebt, e-boeken of iets anders wat op het internet staat en wat relevant is voor wat jij of je bedrijf doet, overweeg dan ook hiervan een link op je LinkedIn-profiel te zetten. Andere ideeën zijn casussen, verhalen over je klanten, wat hun problemen waren en hoe jij het hebt kunnen oplossen.

Genoeg tips voor een LinkedIn-profiel wat verkoopt!

Over de schrijver:

Mijn naam is Adrian van Iersel, Ik help sales-professionals, consultants en trainers hun sales pipeline bouwen, de sales-cyclus te verkorten en meer business genereren door gebruik te maken van de kracht van LinkedIn. Mijn campagnes en programma’s hebben een grote impact op de manier hoe professionals hun business laten groeien. Daarnaast breng ik 23 jaar ervaring in als eigenaar-ondernemer van trainingsbureau’s. Je leest meer over mij op mijn LinkedIn-profiel.

Schrijf je in voor 't volgende “LinkedIn Funnel” Webinar

Heb je meer traffic nodig, meer referenties en meer rendement voor je business?
Heb je wel eens gedacht dat LinkedIn veel potentieel heeft maar krijg je je maar niet voor elkaar daar volledig gebruik van te maken?
Volg ons gratis webinar waar LinkedIn expert – Adrian van Iersel, zijn stap-voor-stap LinkedIn Funnel Aanpak om een connectie te maken met een beslisser, met je zal delen.