Een eenvoudige marketing audit uitvoeren: het, hoe en waarom

Je hoeft je marketingplan niet elke dag te transformeren, maar je moet wel regelmatig de methodieken bekijken die je gebruikt om je online aanwezigheid op te bouwen en te behouden. Als je nieuw bent in de marketingwereld, heb je waarschijnlijk nog weinig ervaring met het doen van een marketing audit daarom leren wij jou hoe je snel een eenvoudig een audit uitvoert.

Wat is een marketingaudit?

Een marketingaudit is een proces dat je volledige promotieomgeving onderzoekt, van je direct mail nieuwsbrieven tot je sociale media campagnes. Het doel van een marketingaudit is om de effectiviteit van je middelen te onderzoeken en erachter te komen welke van strategieën werken en welke juist budget verspillen. Grote marketingaudits bestrijken elk contactpunt dat je met je klanten hebt en leggen de basis voor toekomstige marketingbeslissingen.

Kan ik zelf een marketing audit uitvoeren?

Het uitvoeren van een marketingaudit is natuurlijk niet altijd eenvoudig. Eerst moet je bereid zijn toe te geven dat je bedrijf zwakke punten heeft. Bovendien vereist een marketingaudit ook diepgaand inzicht in de huidige ontwikkelingen. Het is geen wonder dat zoveel bedrijven kiezen om met auditing-professionals in zee te gaan. Toch kan je het ook zelf proberen en richt je daarbij op drie gebieden.

Een macro-omgevingsaudit:

Deze kijkt naar alle factoren buiten je organisatie die van invloed zijn op de prestaties van je marketing. Dat kunnen bijvoorbeeld politiek, culturele of economische ontwikkelingen zijn met een grote impact.

Een micro-omgevingsaudit:

Deze audit onderzoekt de interne aspecten van je marketingplan die je kunt beheren – zoals je personeel en hun aanwezigheid in campagnes voor werknemersbelangen en de tools die je gebruikt om je boodschap met de wereld te delen.

Marketingstrategieaudits:

Een marketingstrategieaudit onderzoekt de haalbaarheid van je huidige bedrijfsvisie en de doelen die je probeert te bereiken. Tijdens je strategieaudit bepaal je hoe jouw doelen aansluiten op je marketingstrategieën.

Een eenvoudige manier om om te gaan met audits

Een marketingaudit is gewoon een manier om te luisteren naar wat je klanten willen en op hun behoeften te reageren met een bijgewerkte strategie. Het is hoe je ervoor zorgt dat je beslissingen neemt op basis van kennis en informatie, in plaats van alleen maar te raden wat goed zou kunnen werken voor je bedrijf. Nu dat je wat dingen weet die je kunt opnemen in een sjabloon voor marketingaudits, kunt je beginnen met het uitvoeren van interne beoordelingen.

Maak een inventaris van marketingmiddelen

Voordat je kunt beginnen met het doorzoeken van je marketingcampagnes om erachter te komen wat werkt, is het belangrijk om een volledige lijst te maken van alle marketinginspanningen die je tijdens deze audit wilt analyseren. Als je een uitgebreide marketingaudit uitvoert, moet je alles verzamelen, van e-mailnieuwsbrieven tot sociale media-aankondigingen en zelfs blogberichten.

Stem je audit af op je doelen

Vervolgens hebt je iets nodig waarmee je het succes van je inspanningen kunt meten. Met andere woorden, je moet weten wat je wil bereiken en hoe je marketingcampagnes dichter bij je prospects komen. Kijk naar je huidige zakelijke doelen. Wil je meer bekendheid hebben, een ander publiek betrekken of gewoon een betere verkoop genereren?

Verzamel gegevens over je marketingprestaties

Verzamel zoveel mogelijk informatie over de marketing die je bijhoudt als onderdeel van jouw audit. Bepaalde kanalen komen met statistieken die gemakkelijker te meten zijn dan andere. Om de prestaties van sociale media zoals LinkedIn te meten, kunt je kijken naar likes, shares, engagement, klikfrequentie en sociale invloed. Om de prestaties van je website te meten, kun je het bouncepercentage, de gemiddelde tijd op de pagina, de conversiepercentages en de klikfrequentie onderzoeken.

Vergelijk resultaten met doelen

Vervolgens bent je klaar om te bepalen of de doelen die je stelt passen bij de marketinginvesteringen die je doet. Dit onderdeel is lastig. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat een marketingcampagne die de doelstellingen niet waarmaakt, heeft gefaald. Er is echter ook een kans dat jij je doelen moet aanpassen.

Aanpassen en optimaliseren

Nu ben je klaar om je marketingstrategie te veranderen. Met de details van je marketingaudit in de hand, brengt je wijzigingen aan. Vergeet niet dat je geen audit uitvoert als je niets wil doen. Het gaat om resultaten. Werk daarom als een team met je marketing- en salesafdelingen om te plannen hoe de verzamelde gegevens op een bruikbare manier gebruikt worden.