De beste tips voor een goed LinkedIn profiel

Je hebt alleen iets aan een LinkedIn profiel als je hem ook goed en volledig hebt ingevuld. Dit lijkt misschien makkelijk, maar dat is het in de praktijk niet altijd. Niet alleen ben je met een volledig profiel een stuk sneller vindbaar op LinkedIn, ook word je sneller gevonden in zoekmachines als Google. Een LinkedIn profiel zorgt ook gelijk voor een eerste goede of minder goede indruk. Wij van Linleads hebben hier de beste tips voor je klaarstaan hoe je snel een goed en volledig LinkedIn profiel kunt maken.

Waar moet je allemaal aan denken bij het maken van een LinkedIn profiel?


Bijna alle werknemers, werkgevers en bedrijven hebben tegenwoordig een LinkedIn profiel, maar zijn deze profielen ook zo goed ingevuld en vindbaar als de personen die erachter zitten denken? Lees hieronder de beste tips van Linleads voor een goed LinkedIn profiel, zodat je naast een goede indruk ook nog eens goed vindbaar bent op dit platform.

1. Zorg dat je naam en titel op je LinkedIn profiel is ingevuld

Natuurlijk moet je je volledige naam op je LinkedIn profiel zetten. Je bent anders niet goed vindbaar mochten mensen contact met je willen maken. Verder is het ook altijd handig om je titel erbij te zetten. Ook hierop zoeken werkgevers of recruiters vaak en je weet maar nooit waar dit toe kan leiden.

2. Zorg voor een foto op je LinkedIn profiel


Vergeet ook nooit om een foto te plaatsen op jouw LinkedIn pagina. En dan hebben we het niet over een mooie selfie of een foto in bikini. Nee, we hebben het over een professionele foto waarbij je in de camera kijkt en die ook nog eens duidelijk is. Mensen vinden het fijn om een gezicht bij iemand te hebben en slaan profielen vaak over als deze geen foto heeft. Dat zou toch jammer zijn als de juiste mensen je daardoor niet kunnen bereiken?

3. Zo pas je je kopregel aan op een LinkedIn profiel


De kopregel is iets wat mensen naast je naam en foto ook gelijk te zien krijgen op een LinkedIn profiel. In de kopregel wordt automatisch je laatste werk neergezet. Dit kun je op een makkelijke manier zelf veranderen, mocht je dat willen doen. Dit is ook handig voor op Google, want wanneer iemand op bijvoorbeeld ‘Tekstschrijver’ zoekt krijg je jouw naam ook daarbij te zien. Daarom is het handig om bij jezelf na te gaan waar mensen het meeste op zoeken in jouw sector. Ben jij bijvoorbeeld een tekstschrijver en eigenaar van een eigen onderneming? Zet dan in je kopregel liever ‘Tekstschrijver’ dan ‘Eigenaar’ met je naam van jouw onderneming erbij. Mensen zoeken namelijk bijna niet op dat laatste zoekwoord, terwijl ze wel weer vaak interesse hebben in tekstschrijvers.

4. URL aanpassen op je LinkedIn profiel


Wanneer je een LinkedIn profiel op dit platform aan maakt krijg je een URL met meerdere cijfers en letters toegewezen. Dit wordt automatisch gedaan. Deze URL zegt natuurlijk niets over jouw als persoon of over jouw eigen profiel op LinkedIn en werkt ook niet bij aan je vindbaarheid op LinkedIn en zoekmachines als Google. Gelukkig je op een makkelijke manier deze URL zelf aanpassen. Denk daarbij aan je eigen naam of een deel van je naam, mochten meerdere mensen dezelfde naam hebben. Maak in ieder geval een persoonlijke en voor andere mensen een herkenbare URL. Pas je URL gemakkelijk aan onder het kopje aan de rechter bovenzijde ‘Openbare profiel en URL bewerken’.

5. Zet op je LinkedIn profiel altijd een kleine samenvatting over jezelf


Dan hebben we ook nog de samenvatting waar je een omschrijving van jouw specialiteit of specialiteiten kunt neerzetten. Wat kun jij doen in jouw vakgebied? Waar ben je goed in en voor welke groep kun jij dit doen? Vertel in een aantal zinnen meer over jezelf. Recruiters en werkgevers checken naast je foto, je titel en kopregel ook de samenvatting. Zet hier dus een kort maar krachtig verhaal over jezelf neer.

6. Contactgegevens op een LinkedIn profiel


Het is handig om je contactgegevens in te vullen zodat mensen in de toekomst gemakkelijk contact met je op kunnen nemen. Je kunt zelf bepalen of je een telefoonnummer toevoegt of deze niet zichtbaar maakt, of alleen voor enkele personen. Verder kun je ook nog andere dingen opgeven zoals een e-mailadres. Een e-mailadres is handig om zichtbaar te maken, mocht iemand nog geen connectie zijn maar wel contact met je willen leggen. Liever alleen een e-mailadres dat zichtbaar is voor jouw eigen contacten? Dat kan natuurlijk ook. Het is in ieder geval een ding om nog over na te denken. Maak voor LinkedIn wel een apart zakelijk e-mailadres aan en niet een e-mailadres die je al sinds je puberteit hebt en op bijvoorbeeld MSN gebruikte. Dit staat niet heel professioneel en zo wil je wel overkomen, toch?

7. Je LinkedIn profiel als een online CV


Op LinkedIn kun je ook een online CV aanmaken, dit is misschien wel het belangrijkste punt waarvan mensen het platform LinkedIn kennen. Vertel op jouw online CV onder andere informatie over jouw huidige baan. Denk aan de titel van de functie en vertel in de omschrijving wat jouw werkzaamheden zijn bij deze baan. Ook is het altijd handig om erbij te benoemen wat je bereikt hebt op jouw huidige plek. Zijn de bezoekersaantallen omhoog gegaan of de verkoop met zoveel procent gestegen? Benoem het zeker. Verder kun je ook de werkervaring uit jouw verleden toevoegen. Ook hierbij kun je per functie een uitgebreide omschrijving neerzetten. Voor elke positie heb je maximaal 2000 tekens, maar hou het liever beknopt en overzichtelijk zodat mensen niet afhaken bij het eerste onderdeel. Wanneer je werkervaring uit je verleden toevoegt is het wel handig om te bepalen wat je wil laten zien op je LinkedIn profiel. Werk je nu als tekstschrijver, maar had jij toen je 15 jaar oud was een bijbaan bij de bakker? Wanneer het geen relevantie heeft tot je werk nu kun je het het beste weglaten. Heb je tijdens jouw bijbaantje wel degelijk dingen geleerd waar je tot op heden profijt van hebt? Dan kun je het er altijd opzetten en in de omschrijving benoemen wat je hebt geleerd en waarom dit zo belangrijk voor jouw verdere carrière is geweest.

8. Opleiding en cursussen op je LinkedIn profiel


Op een CV komt na de werkervaring altijd het stuk over de opleidingen. Ook bij LinkedIn kun je deze opleidingen uitgebreid invullen. Vertel hier wat voor een opleidingen je hebt gedaan, in welke plaats en tussen welke jaartallen het heeft plaatsgevonden. Vul naast je opleidingen ook relevante cursussen in. Misschien heb jij wel cursussen gedaan die perfect bij jouw opleiding passen en die je daardoor extra wil uitlichten? Vergeet het dan zeker niet om deze dan ook op jouw LinkedIn profiel te plaatsen.

9. Vaardigheden op je LinkedIn profiel


Op je LinkedIn profiel kun je ook je verschillende vaardigheden invullen. Kies daarbij een stuk of 5 of 6 vaardigheden uit waarin jij echt uitblinkt. Wat waar ben jij nou zo goed in? Is dat bijvoorbeeld in ‘Social media’, of ‘SEO’ of ‘Copywriting’? Jouw connecties kunnen in het vervolg uit deze vaardigheden kiezen en invullen waar jij goed in bent. Wanneer je deze vaardigheden van te voren niet selecteert kan het zo voorkomen dan mensen je aanbevelen op vlakken waar je helemaal niets mee hebt, dus vergeet dit zeker niet. Wanneer je de voor jou belangrijkste vaardigheden hebt uitgekozen kun je in het vervolg aan je contacten, oud-collega’s en oud-werkgevers vragen of ze je willen aanbevelen voor één, twee of meer vaardigheden. En dan is het maar afwachten wat ze van jou vinden.

10. Belangrijke prestaties op je LinkedIn profiel


Bij prestaties kun je verschillende dingen plaatsen. Denk hierbij aan cursussen, mochten ze echt betrekking hebben op je opleidingen dan zet je die bij het kopje ‘opleiding en cursussen’, zoals hierboven eerder besproken. Ook kun je bij de prestaties onderscheidingen of belangrijke projecten waarover jij de leiding had of juist hebt gevolgd plaatsen.

11. Aanbevelingen door bijvoorbeeld oud-collega’s en oud-werkgevers op je LinkedIn profiel


In aanbevelingen vertellen anderen, denk aan collega’s van vroeger, je werkgever van vroeger of misschien wel je stagiaires die jij begeleiding gaf over je werk. Ze vertellen waar je goed in bent of was en wat jouw sterke en of zwakke punten zijn. Het is maar net wat diegene zijn of haar mening is natuurlijk. Een aanbeveling draagt wel bij aan een extra volledig profiel en daardoor zul je ook beter worden gevonden op LinkedIn en op zoekmachines als Google. Dus het is handig als je mensen (waar je een beetje vertrouwen in hebt) dit in laat vullen. Weet wel: een aanbeveling kun je niet aanpassen, dus als er een negatieve aanbeveling staat kun je daar helaas niets meer aan doen. Op zo’n moment is het wel handig om te weten dat je de aanbevelingen uit kunt zetten, maar in dat geval zal ook niemand de positieve aanbevelingen over jou kunnen lezen. Het is dus: of je aanbevelingen helemaal aan, inclusief misschien die ene negatieve aanbeveling óf de aanbevelingen helemaal uit, wat automatisch ook weer voor een slechtere vindbaarheid op LinkedIn zorgt.

12. Interesses volgen op je LinkedIn profiel


Bij je interesses kunnen jouw contacten precies zien van welke groepen jij op jouw LinkedIn profiel lid bent en wat je allemaal volgt. Wanneer je bedrijven volgt zal je in het vervolg ook de content van deze bedrijven in jouw feed voorbij zien komen. Vervolgens kun je deze content een like geven, erop reageren, opslaan of delen. Net wat jij wil en belangrijk vindt.

En dan nu zelf aan de slag op je LinkedIn profiel


Heb je alle tips goed doorgenomen? Dan is het nu de hoogste tijd om er zelf mee aan de slag te gaan. Pas deze tips gemakkelijk toe. Mocht je nog vragen hebben of extra informatie over LinkedIn gebruik willen krijgen of misschien zelfs een cursus over LinkedIn willen volgen bij Linleads? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij leggen je graag tot in de puntjes uit hoe LinkedIn precies werkt en waar je buiten deze tips nog meer op moet letten.