Elke senior sales professional weet dat sociale media een unieke kans bieden om in contact te komen met prospects en klanten. Nooit eerder was de afstand tussen verkoper en koper zo klein, waardoor contact leggen supermakkelijk gaat. Social selling vormt daar een integraal onderdeel van die verkoopsucces garandeert. Het begint en eindigt echter niet met het maken van een profiel en het uploaden van enkele berichten. Wij geven daarom 10 tips over hoe je social selling moet inzetten.

Creëer relaties en ga niet alleen voor de verkoop

Niemand vindt het leuk om iets ‘verkocht’ te worden. Het geeft klanten het gevoel dat ze gemanipuleerd worden door een sluwe verkoper. Zelfs als je het beste product of de beste service ter wereld aanbiedt, moet een verkoper een relatie met prospects ontwikkelen. Wees dus oprecht, een echt persoon en neem de tijd om relaties aan te gaan voordat je probeert om iets te verkopen.

Zie verkopen als het leveren van een betekenisvolle dienst in plaats van het verkopen van een product

Je laten zo zien dat je een mens bent en een relatie kunt opbouwen. Deskundige verkoopprofessionals moeten ook gelijk iets kunnen bieden voordat ze iets verkopen. Zo creëer je vertrouwen bij je klanten. Omdat ze zich hebben aangemeld of interesse hebben getoond, wil nog niet zeggen dat ze het gelijk iets gaan kopen. Geef ze daarom waardevolle informatie. Het betekent ook het oplossen van problemen en het aanbieden van oplossingen zonder gelijk aan een prijskaartje te denken.

Geef meer dan je ontvangt

Als er een patroon is in deze social selling tips is het wel het idee dat je moet geven om succes te vinden op sociale platforms zoals LinkedIn. Het delen van inhoud en ideeën is waar sociale media om draait en je moet veel meer geven dan je krijgt om succesvol te zijn. Maak daarom het merendeel van je berichten gebaseerd op nuttige informatie die is ontworpen om je publiek te helpen. Besteed ook een groot deel van de tijd aan het delen van de inhoud van anderen en laat nuttige opmerkingen staan om zo feedback te genereren.

Neem de tijd om een solide basis te bouwen

Je kunt geen expert zijn, tenzij je een sterke basis legt voor de sociale mediaplatforms die je bedrijf ondersteunen. Zoveel verkopers maken lukraak hun LinkedIn-, Twitter-, Facebook- of Instagram-accounts aan en halen er uiteindelijk niet het maximale uit. Behandel elk platform als een mini-website en plaats relevante informatie zodat potentiële klanten het professioneel vinden en vanaf het begin zaken met je bedrijf willen doen.

Maak een overzichtelijk schema met belangrijke inhoud

Elke social selling-expert heeft een inhoudsschema die ze volgen om ervoor te zorgen dat de juiste informatie op een consistente wijze wordt geplaatst. Zo heb je een goede planning voor het posten van berichten over bepaalde onderwerpen.
Zorg ervoor dat je consistent bent met timing en branding, zodat potentiële klanten je leren kennen en zich op hun gemak voelen met wat er wordt gepromoot of verkocht.

Doe onderzoek en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Als je besluit om via sociale media contact op te nemen met een ander bedrijf, neem dan de tijd om wat onderzoek te doen. Je wil geen enkele algemene manier van benaderen voor elk account of contact. Hou er rekening mee dat elk bedrijf en elke klant anders is en volg de ontwikkelingen die zij doormaken op de voet.

Zorg regelmatig voor contact en interactie met je doelgroep

Social selling is alleen effectief als je regelmatig contact hebt met volgers en connecties. Ook moeten die interacties oprecht en authentiek zijn en niet geforceerd. Het is ook essentieel om een vertrouwde bron in je branche te worden. Bied oplossingen aan, geef relevante informatie, deel succesverhalen, geef nuttig advies of start boeiende gesprekken over gemeenschappelijke onderwerpen.

Ga door met de dialoog gesprek op andere kanalen

Social selling-experts beperken zich niet alleen tot één social media kanaal. Als je actief bent op Facebook en er regelmatig interactie hebt, betekent dat niet dat LinkedIn of Twitter geen nut hebben voor je bedrijf. Verschillende platforms hebben een ander gevoel of nuance, dus ga met de stroom mee en maak verdiep je in alle kanalen en hun mogelijkheden.

Verwaarloos geen bestaande klanten en behandel ze met zorg

In de zoektocht naar nieuwe doelgroepen en nieuwe inkomsten kan het gemakkelijk zijn om bestaande klanten op sociale media te verwaarlozen, maar dat zou zonde zijn. Vergeet niet dat het zes keer duurder is om een nieuwe klant te winnen dan om een bestaande klant te behouden. Als ze eenmaal bij je bedrijf hebben gekocht, zullen ze waarschijnlijk opnieuw kopen, maar ga daar niet gelijk van uit. Neem de tijd om bestaande klanten beter te leren kennen zodat ze zich speciaal voelen. Bekijk hun sociale mediaprofielen en bio’s om zoveel mogelijk informatie over hen te krijgen en hen betrokken te houden.

Houd profielen up-to-date en werk ze regelmatig bij

Een van de social selling tips die zelfs experts vergeten, is het relevant en actueel houden van profielen. Je wil dat je profiel een plek is waar elk bedrijf of potentiële klant alle relevante informatie kan vinden. Het moet dus altijd kloppen en actueel zijn. Ook moet het niet te ingewikkeld of uitdagend zijn om contact op te nemen.